Een paar jaar geleden zag ik ergens een filmpje waarin een kind een mierenboerderij had en ik werd direct nieuwsgierig. Hoe zou het zijn? Wat kon je allemaal zien? Ik zal niet de eerste hoogbegaafde zijn voor wie dit kleine zaadje uiteindelijk resulteerde in tientallen grote en kleine projecten.

Ik dook er volledig in en kwam al snel tot de conclusie dat er prachtige kant en klaar oplossingen te koop waren, maar dat ik die (nog) niet wilde. Ik begon te lezen over de verschillende soorten, welke je wel en niet kon of mocht houden en vangen.

En ik begon te ontwerpen, ik had mijzelf namelijk als doel gesteld om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen door creatief te denken en voor zo min mogelijk geld.

Tussen de reguliere bedrijven door bedacht ik oplossingen voor het vangen van mieren zonder ze te beschadigen, alternatieven voor de reageerbuis “broedkamer” en verschillende modellen mierenboerderijen waarbij je wel of niet duidelijk de gangen en het nest kon zien. Zo heb ik gebruik gemaakt van CD hoesjes en heb ik mierenboerderijen in fotolijstjes aan de muur gehad. Ieder jaar ving ik wat Gynes en vaak wist ik mensen zo te enthousiasmeren dat ik mijn kleine koninginnerijkjes dan alweer snel kwijt was.

In het mierenproject deel ik naast de bekende oplossingen ook zeker wat van mijn eigen bedenksels en innovaties, maar het meest ben ik benieuwd naar de ideeën die weer bij jullie ontstaan.

Een van mijn laatste ontwerpen heb ik alvast toegevoegd en vind je bovenaan op deze pagina. Kosten? minder dan 2 euro! In het filmpje hieronder zie je hoe een koningin en 4 van haar onderdanen druk bezig zijn met de verzorging van de nieuwe lichting werksters.

Wist je dat dit boerderijtje qua formaat nog jaren mee kan? Je zou tzt alleen een grotere “arena” kunnen toevoegen zodat ze meer ruimte hebben om rond te lopen en te ontdekken.

Het weer is een beetje grillig, maar het zal niet lang duren voordat de bruidsvluchten plaats gaan vinden, meld jezelf of je kinderen aan voor het project en ontvang in de eerste les al instructies voor het herkennen van de vluchten en het maken van een eigen mierenvanger met spullen die vrijwel iedereen gewoon in huis heeft!