Nee, niet de geest van de beroemde 3 wensen, maar de spreekwoordelijke geest.

Spreekwoordelijk zeggen mensen dat je de geest hebt gekregen wanneer je een onzichtbare impuls hebt gekregen. Wanneer je ineens je hele huis hebt opgeruimd, bent gaan sporten of iedere andere opvallende verandering “ten goede”. Maar wat is die geest dan die wij aan mensen toedichten? Is het een moment van inspiratie of gewoon een spontane energieboost? Of moeten we het antwoord ergens anders zoeken? Er is natuurlijk nog het bekende verhaal van Jezus die de geest kreeg, maar daar ging het er niet helemaal om om de ontvanger te inspireren om naar de sportschool te gaan. Wel ging het ook daar om een moment van inspiratie en verandering. Wanneer je de ingredienten uit dat bekende verhaal als voorbeeld gebruiken voor het onderzoeken van de meer alledaags geschonken “geest van verandering” levert dit een bijzondere nieuwe dimensie op.

Het opvallende aan het verhaal van Jezus is dat het ontvangen van de geest gevolg werd door de verzoekingen in de woestijn. Afhankelijk van de bijbelvertaling staat er zelfs “De Geest leidde Hem naar de woestijn”. Ik ben zelf niet met de bijbel groot gebracht dus ik weet niet hoe dit bij anderen valt, maar ik vond dit in eerste instantie best bizar. Het ontvangen van de geest leidde op basis hiervan dus niet rechtstreeks tot een zichtbare “geïnspireerde verandering” zoals bij de spreekwoordelijke uitdrukking maar allereerst naar een beproeving. In het geval van Jezus zelfs 40 dagen lange verzoekingen, door de duivel zelf. Vreemd….. Of is er iets wat wij niet direct zien?

Innerlijk of uiterlijk

In het verhaal van Jezus word alles uiterlijk en zichtbaar verteld. Maar Nederland is nogal arm aan woestijnen dus voor een parallel zullen wij toch iets verder moeten kijken dan het uiterlijk waarneembare. Sowieso komen wij, wanneer wij iets langer kijken naar wat er gebeurd bij mensen die “de geest” hebben gekregen, er al snel achter dat wij altijd het uiterlijk staartje van de geest benoemen. Je zult nooit iemand horen roepen “kijk, hij krijgt de geest!” Het is niet iets wat wij in zien stralen, het is mij tot op heden tenminste ontgaan, het is altijd pas achteraf op het moment dat wij het effect van die impuls uiterlijk kunnen zien.

Periode in de woestijn

Alles wat zich daarvoor heeft plaatsgevonden, dus de periode van het krijgen van de geest tot het zichtbare resultaat, zien wij niet. Juist die periode komt overeen met de tijd die Jezus doorbracht in de woestijn. Zou het dan zo kunnen zijn dat wij, na het ontvangen van de geest, ook naar een innerlijke woestijn vol verzoekingen worden geleid? Als ik naar mezelf kijk en naar verandertrajecten die ik heb begeleid is dat precies wat er gebeurd.

Verleiding

Het is een veel gehoorde klacht van mensen die aan een dieet beginnen dat ze altijd net ineens die eerste dagen taart aangeboden krijgen en/of speciale acties zien etc. En een organisatie die wil veranderen word altijd uitgedaagd door zijn omgeving. De afdeling die geen adhoc oplossingen meer wil uitvoeren krijgt bijna altijd die eerste periode erg veel escalaties voor zijn kiezen.

Maar ook goede voornemens sneuvelen al snel…..omdat het de eerste dag, nadat je hebt besloten iedere ochtend te joggen, net een dag is met veel regen en wind of juist dan vraagt een collega of je mee wil rijden, maar dan moet je wel vroeg mee. Hoe makkelijk laten wij ons dan verleiden om dingen uit te stellen?

Het krijgen van de Geest is een moment van helder inzicht of een helder weten. Ineens zien, weten, voelen wij dat het anders kan of moet. Maar dat moment van helderheid zet direct een verdedigingsmechanisme in werking: een mechanisme met als enig doel om alles bij het oude te houden. Er ontstaat spanning tussen het oude bekende versus het ongemakkelijke nieuwe.

Own worst enemy

Daar zitten wij dan met een nieuwe ingeving en direct begint de interne dialoog met een sluwe gesprekspartner. Deze interne “duivel” weet precies voor welke verleidingen wij vatbaar zijn en hoe hij ons ertoe kan zetten om alle plannen te laten varen of op zijn minst uit te stellen. De geest brengt ons als eerste oog in oog met deze saboteur en als het inzicht helder genoeg was geeft het ons een sterke kans om hem te weerstaan. Als dat lukt verandert er iets, dan zullen wij het anders gaan doen en wie weet dat iemand anders dan zal zeggen dat wij vast ineens de geest hebben gekregen.

Samenvattend

Het krijgen van de geest is een essentiele trigger voor verandering, maar ook is het slechts het begin. Aan het begin van iedere verandering zul je moeten strijden tegen krachten die er uiterlijk en innerlijk van alles aan doen om de status quo te bewaken. En juist dat stuk, het bieden van weerstand en volharden in die woestijn vol verzoekingen, zul je zelf moeten doen.

En wanneer je als organisatie je processen of dienstverlening verandert staan er altijd mensen te rammelen aan de deur die zich beroepen op een gewoonterecht of medewerkers die eigenlijk liever doorgaan zoals ze gewend zijn. Gefeliciteerd! Je bent in een woestijn beland…. Het bewijs dus dat je goed op weg bent.

Ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met het krijgen van de geest bij jezelf of anderen.

Leave a comment